Share |

Kompromissit käyvät köyhän kukkarolle

Maanantai 13.5.2013 - Kari

Ajatushautomo Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki heristeli Hesarissa, että Suomen hallitus ajaa kokoomuksen johdolla vasemmistolaista politiikkaa, ja maa on lähes suunnitelmatalous. Muotoilisin arvostelun vallan toisin. Minusta hallitus ajaa kokoomuksen ja kiiltokuva-Kataisen johdolla tiukkaa oikeistolaista politiikkaa, johon vasemmistopuolueet ovat alistuneet ministeristatusten menettämisen pelossa.

Veropäätökset olivat mitä olivat : pääomapiirit saivat enemmän kuin uskalsivat pyytää.  Tavallista kansaa kyykytetään jatkuvasti erilaisten kapulakielisten ilmausten taakse kätkeytyvillä heikennyksillä. Ja sitten tämä sote.
Mitä enemmän noita "Petterin papereita" lukee sitä vakuuttuneemmaksi tulee, että vasemmiston ylevät tavoitteet tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta eivät tule toteutumaan. Ratkaisevan tärkeistä asioista ei löydy riviäkään.

Hallituksen sote -esitys on kuulemma tarkaan hiottu kompromissi. Miksi kompromissit tehdään aina köyhien kustannuksella ? Tämä uudistus ei tee poikkeusta. Suomeen on syntymässä yhä vahvemmin hyvin toimeentulevien ja toisaalta vähäosaisten terveydenhuoltopalvelut. Tasokasta erikoisairaanhoitoa voit hankkia, jos olet kyvykäs siitä maksamaan. Jos sinulla ei ole varaa, saat tyytyä perustason tarjontaan.

Jos vasemmistopuolueet jatkavat alistumistaan "antaa rahan ratkaista" -politiikan takuumiehiksi hallituskauden loppuun, on turha kiukutella tulevista vaalituloksista. Ellei ole kanttia irrottautua ministeriauton takapenkin mukavuusalueelta ja herätä tekemään äänestäjien antaman valtakirjan mukaista politiikkaa, on peli pelattu.

On sitä muuten terveydenhuollon uudistuksissa aikaisemminkin palanut rahaa nollatuloksella. Satakunnassa piti 1990 -luvun lopulla laittaa Makropilotti -hankkeella tiedonkulku kuntoon. Ja missä mennään, kun eletään 2010 -lukua ?
Omakohtainen kokemukseni kertoo : lähete Säkylästä Satakunnan keskussairaalaan viipyy matkalla kokonaisen työviikon.

5 kommenttia .